);

Anyajegyszűrés

Az anyajegyszűrés életet menthet!Az anyajegyekben kialakuló és a bőrön újonnan megjelenő melanóma veszélye miatt évente javasolt a dermatoszkópos anyajegyszűrés elvégzése.

📌Mi a melanóma?– A bőr festéksejtjeiből, a melanocytákból kiinduló rosszindulatú bőrdaganat.

📌Miért veszélyes?– Mert még bőrsebészeti eltávolítása után is, akár évekkel később áttéteket adhat a nyirokcsomókba, tüdőbe, májba, agyba, és mert az áttétes melanóma még a napjainkban elérhető legmodernebb terápiák ellenére is gyógyíthatatlan betegség.

📌Mik a bőrön észrevehető gyanújelei?– több szín vagy sötétebb pigmentáció megjelenése, elmosódott határú, asszimetrikussá váló anyajegy, megvastagodott felszín, növekvő átmérő, kifekélyesedés, vérzés… 

Ha gyanújeleket észlel, forduljon bőr-onkológusunkhoz! De! Ne várja meg, hogy a melanóma gyanújelei kifejlődjenek, mert ha már szabad szemmel észlelhetők, a daganat általában a hámrétegnél mélyebbre terjedt, s ez rontja az életkilátásokat.❗

📌Mit lehet tenni ellene?- A melanóma elsődleges megelőzési lehetősége az UV-védelem (megfelelő napozási szokások, fényvédők alkalmazása). Másodlagos prevenciójában, vagyis korai felismerésében a rendszeres anyajegyszűrés elengedhetetlen:  dermatoszkóppal a rutinos bőr-onkológus már a pigmentháló kezdődő szabálytalanságait felfedezi, így korai, vagy még a melanómát megelőző fázisban javasolja a gyanús anyajegy kimetszését.

Rendelőnkben a gyanús rosszindulatú bőrdaganatok sebészi eltávolítására és a zavaró jóindulatú bőrnövedékek lézeres eltüntetésére egyaránt lehetőség van.