);

Pszichiátria, pszichológia

Klinikánkon nagy hangsúlyt fektetünk a lélek gyógyítására. Mi tudjuk, hogy a mentális betegséggel küzdő ember többnyire sokáig tartó, gyötrődéssel teli időszak után jut el oda, hogy felismerje, segítségre, pszichés támogatásra van szüksége. Ezt követően le kell küzdeni saját ellenérzéseit és a várható társadalmi stigmatizációval kapcsolatos félelmeit, s sokszor ezután is még nagyon hosszú út vezet a megfelelő szakemberhez. Mi ezt az utat szeretnénk lerövidíteni betegeink számára, a mihamarabbi gyógyulás érdekében: Dr Pulay Attila pszichiáter és Baranya István pszichológus kollégáink segítenek.

Pszichiátria

📌Felnőttkori ADHD – A felnőttkori figyelemzavar és hiperaktivitás legtipikusabb tünetei a nyugtalanság, állandó mozgékonyság, túlzott beszédesség, ellazulási képtelenség, lobbanékonyság, türelmetlenség, valamint a hiperfókuszálás. Mivel a szakmán belül is kevesen ismerik a felnőttkori ADHD-t, nem mindig kerül felismerésre, pedig kezelhető. A diagnózis felállítását tesztek segítségével, valamint a megfelelő gyógyszeres gondozást ADHD specialista pszichiáter végzi. Ajánljuk Dr Pulay Attilát.

📌Depresszió – A depresszió nem egyszerű rosszkedv, de depresszióra gyanús, ha különösebb okkal nem magyarázható lehangoltság legalább 2 hete fennáll. Ezt depresszió esetén motiválatlanság, örömre való képtelenség, alvászavar, fáradékonyság, étvágy-változás, koncentrálási nehézség és súlyosabb esetben öngyilkossági gondolatok kísérhetik. Kialakulásának változatos okai között szerepelhet a hosszan tartó stressz, hormonális változások, bizonyos betegségek, az élettani napi ritmus felborulása, melyek végső soron az agyi ingerületátvivő anyagok (szerotonin, noradrenalin, dopamin) rendszerének megbomlásához, ezáltal depresszióhoz vezetnek. Többféle típusa létezik, a kiváltóokkal magyarázható exogén és a különösebb külső ok nélküli endogén depresszió. Bipoláris típusa, amikor a depressziós szakaszokat felhangolt, mániás szakaszok váltják. Pszichiátriai vizsgálat tesztek igénybevételével segít felállítani a helyes diagnózist, és meghatározni a terápiát a betegség típusának megfelelően. Gyógyszerre nem reagáló, súlyos depresszió esetén rTMS kezelés jön szóba, mely klinikánkon szintén rendelkezésre áll.  

📌Szorongás, pánikzavar, kényszerbetegség – A normál hétköznapi életvitelt akadályozó, rendszeres, túlzott aggódás és félelem betegség. A szorongás zavaroknak több fajtája van, mint a generalizált szorongás betegség, a pánikzavar, vagy a kényszerbetegség. A generalizált szorongás betegség a folyamatos feszültségérzés, vagy hosszabb időszakokban jelentkező eltúlzott, irreális veszélyérzet, valódi, konkrét ok nélkül. A pánikbetegség egy adott típusú helyzetben (például magasságban, szereplésnél..) visszatérően, mégis váratlan hirtelenséggel kialakuló, rövid ideig tartó, intenzív szorongásos rosszullét . A kényszerbetegség (OCD) ismétlődő irracionális gondolatokkal és rituálészerű kényszeres cselekedetekkel jár, mint az állandó kézmosás, rendezgetés, sokszori ellenőrzés… Kezeletlen esetben a szorongás zavarok depresszióhoz, dependenciához (alkohol, gyógyszer, drog), illetve egyéb testi betegségekhez (pl: gyomorfekély, magas vérnyomás..) vezethetnek. Kezelésükre az esetlegesen azonosítható kiváltóok terápiája mellett a pszichiáter szorongásoldókat és antidepresszánsokat, szükség esetén beszélgetésekből álló pszichoterápiát javasol. A pszichoterápia során relaxációs technikák elsajátítása és kognitív viselkedésterápia történik. A kényszerbetegségben ezenfelül hatásos kezelési formának bizonyult az rTMS terápia is, mely rendelőnkben elérhető.

📌Skizofrénia – A betegség jelenlétére furcsa tünetei, a hallucinációk, téveszmék (például paranioa), bizarr, vagy logikátlan gondolatok hívhatják fel a figyelmet. Ilyenkor az érintettnek gyakran nicsen betegségbelátása, a hozzátartozónak kell segíteni, hogy forduljon orvoshoz. A skizofrénia nem gyógyítható, de rendszeres pszichiátriai gondozással jól kezelhető, ennek mihamarabbi megkezdése javasolt. 

📌Személyiségzavarok- A normál és kóros személyiség között nem lehet egyértelmű határvonalat húzni, de a különböző személyiségzavarban szenvedők eltérnek a társadalmi elvárásoktól, s gyakran találják magukat szemben nehézségekkel, konfliktusokkal az élet minden területén. A személyiségzavarok sokfélék, köztük a nárcisztikus, az antiszociális, a borderline, a skizoid, a paranoid, a kényszeres, az elkerülő és a dependens típusokkal. Jellemző, hogy az ebben szenvedők többsége alulértékeli, vagy észre sem veszi a problémát, a társuló egyéb pszichés megbetegedések (depresszió, pánikroham, szenvedélybetegségek..) miatt fordulnak inkább orvoshoz. Kezelése elsősorban pszichoterápia. Érezhető eredmény csak megfelelő együttműködéssel és komoly kitartással érhető el.

📌Szenvedélybetegségek- Alkohol-, gyógyszer-, vagy kábítószerfüggőség, és játékszenvedély tartozik többek között ebbe a betegségcsoportba. Közös bennük, hogy a háttérben gyakran egyéb pszichés problémák (megoldatlan családi viszályok, személyiségzavar, szorongás, depresszió…) állnak. Kezelésükben az esetleges testi megvonási tünetek rendezése után a pszichés függőség megszüntetése lényeges, pszichiátriai, pszichológiai segítséggel.

Pszichológia: A mentális betegségek gyógyításában a pszichiátriai gyógyszeres kezelést kiegészítő pszichológusi munka sokszor elengedhetetlen. Pszichológusunk a következő területek specialistája:

  • sportpszichológia – A megfelelő mentális felkészítés az edzéseken elért legjobb teljesítményt hozza ki versenyhelyzetben is a sportolókból. Ha a verseny izgalma bénítóan hat, vagy állandó szorongássá válik, de akkor is, ha a koncentrálás nehéz, vagy a motiváltság csökken, tanácsos sportpszichológushoz fordulni. Ideális esetben a fizikai és a mentális felkészülés párhuzamosan zajlik minden versenysportnál.
  • onko-pszichológia – Pszichológiai támogatással feldolgozható az onkológiai betegségekkel kapcsolatos súlyos lelki krízishelyzet, melybe a beteg már a daganat diagnózisának pillanatától belekerül.
  • stressz és depresszió kezelés – Krónikusan megnövekedő párkapcsolati, családi vagy munkahelyi stresszterhelés szorongáshoz, depresszióhoz vezet. Időben történő felismeréssel és stresszkezelő technikák alkalmazásával mindez megelőzhető.
  • kognitív viselkedés terápia -Szorongászavarok és személyiségzavarok gondolati átstrukturálással történő gyógyítása
  • hipnoterápia
  • katatim imaginatív pszichoterápia (KIP)
  • én-állapot-terápia (ego state terápia, EST)
  • neuro-lingvisztikus programozás terápia (NLP)
  • csoportterápia
  • gyermekpszichológia (tanulási és magatartászavarok, SNI, BTM, ADHD, IQ mérés, rajz tesztek)