);

rTMS Neurológia

Mi az rTMS? | TeendőkPszichiátriaNeurológia | Kapcsolat

A neurológiai kórképeket a következőképpen csoportosíthatjuk, és mindegyikben található olyan állapot ami rTMS neuromodulációval kezelhető.

Fájdalom szindrómák

A fájdalom, hasonlóan a depresszióhoz csak hátterét tekintve kötődik a testünk különböző részeihez. Ha belerugunk az ajtófélfába, akkor a lábunk sérül, és a lábunk fájdul meg, de a fájdalomérzet maga az gyban keletkezik.

Ennek megfelelően azok a kóros fájdalmak kezelhetők leginkább rTMS neuromodulációval ahol az ok az agyban kórosan kialakult fájdalomérzés. Ilyenek az ún. deafferentációs fájdalmak, ahová azok a végtag, illetve arcfájdalmak tartoznak, amelyek valamilyen idegrendszeri sérülés, mint stroke, gerincvelősérülés, idegsérülés, talaján alakulnak ki. Ebben az esetben az agykéreg ingerlésével a fájdalom kialakulásának helyén tudunk a tünetek ellen tenni. Ilyen típusú fájdalmakban általában tartós ingerlésre van szükség a hosszantartó hatés eléréséhez. Centrumunkban lehetőség van az rTMS átmeneti hatásának alapján invazív neuromodulációs centrumba való továbbításra.

A fejfájás, mint önálló fájdalomszindróma szintén sok csoportra osztható, a leggyakoribb, tenziós típusú fejfájás főleg relaxációs tréningekkel, masszázzsal csökkenthető. A komplikáltabb fejfájás szindrómákban egyedi rTMS kezelés szóba jön külön tervezés alapján.

Mozgászavar betegségek

A leggyakoribb túlmozgással járó betegség a Parkinson kór. Az invazív, tehát műtéti úton végzett neuromodulációs kezelés, a mélyagyi ingerlés (DBS) ebben a betegségben igen látványos hatással bír, és minden, gyógyszerre még reagáló, de tűrhetetlen hatásingadozásokkal járó betegségekben indikált a DBS kezelés. A gyógyszeres kezelés kiegészítéseként non-invazív módszerként szóba jön a mozgató kéreg neuromodulációs kezelése is részben itt is a műtéti ingerlés szüréseként.

Epilepszia

Az epilepszia az agykéreg betegsége ennek megfelelően számos invazív neuromodulációs kezelés áll rendelkezésre a kezelésére. Non-invazív úton akár az állandósult rohamállapot, a status-epileptikus, is kezelhető rTMS-el, jellemzően intenzív osztályos környezetben. Az epilepsziás rohamok megelőzése rTMS kezeléssel elképzelhető, de ennek hatékonyságára biztos evidenciák nem állnak rendelkezésre.

Tinnitus

A fülcsengés egy igen makacs betegség, ahol a kóros hallásélmény, hasonlóan a deafferentációs fájdalomhoz az agyban keletkezik. rTMS neuromodulációval sikeresen kezelhető.