);

rTMS Pszichiátria

Mi az rTMS? | TeendőkPszichiátria Neurológia | Kapcsolat

Alapvetően három betegségtípus kezehető eredményesen rTMS neuromodulációval.

Major depressziós zavar (MDD)

A gyógyszerre nem reagáló súlyos, ún. endogén depresszió az rTMS kezelés egyik fő indoka. Ebben az esetben a depresszió mély letergiával jár, súlyos indítékszegénység, és inaktivitás jellemző. A beteg mellett a környezet is magymértékben érintett, mivel a beteg mindnnapi életvitele is sérül, ellátásra szorul.

Ebbe a kategóriába tartozik a neurodegeneratív zavarok, úgy mint parkinson kór során jelentkező depresszió, ami szintén sikerrel kezelhető neuromodulációval.

Persistent depressziós zavar (PDD)

Ez a szindróma is a gyógyszerre nem reagáló depressziók csoportjába tartozik, ugyanakkor a panaszok túlnyomó többségét a beteg éli csak meg, mint nem szűnő rosz hangulat. Korábban ezt a kórképet dysthymiának nevezték. Neuromodulációs kezelésre kevésbé reagá, mint az MDD.

Kényszeres – mániás zavar (OCD)

Ez a betegség hangulatzavarok másik csoportjába tartozik. Jellemzője, hogy a beteget elűzhetetlen, kínzó kényszergondolatok gyötrik, vagy megfékezhetetlen kényszercselekvéseket ismétel, gyakran végeláthatatlanul. Az OCD igen jól kezelhető neuromodulációval, de súlyos esetben olyan területek ingerlése vállhat szükségessé, ami a koponyán kívülről nem érhető el.

Egyéb pszichiátriai kórképek

A bipoláris mániás-depresszió (PMD) esetén az rTMS hatékonysága korlátozott, egyben hajlamosíthat a fázisváltásra a mániás szakasz irányában. Jól átgondolt esetben megkísérelhető a neuromoduláció PMD fennállásakor is. Jellemzően a pszichotrikus kórképek nem reagálnak megfelelően az alkalmazott neuromodulációs protokollokra.