);

rTMS Teendők

Mi az rTMS? | Teendők PszichiátriaNeurológia | Kapcsolat

Előkészítés

Amikor először felveszi velünk a kapcsolatot, időpont egyeztetés történik a asszisztensünkkel. Időpontfoglalás után egy kérdőívet fog kitölteni a panaszaira, és a kezeléssel kapcsolatos szakmai és biztonsági szempontok megítélésére vonatkozóan.

Az első alkalommal lehetősége van a kezelés előtt szükséges EEG vizsgálat elvégzésére is. Biztonsági szempontból fontos ugyanis, hogy észrevegyünk olyan agyi működészavarokat is, amelyek esetleg rejtve maradtak korábban, és biztonsági szempontból fontos lehet.

Az EEG vizsgálattal olyan jelek birtokába is jutunk, ami információval szolgálhat a kezelés hatékonyságának követése során.

Ez az EEG vizsgálat egy klinikai rutin EEG vizsgálatnak is megfelel, amiről szakértő csapatunk önálló leletet ír. Későbbiekben ezt külön is felhasználhatja.

Szakorvosi vizsgálat

Minden esetben szükség van egy szakorvosaink által végzett vizsgálatra, hogy pontos információkat kapjunk a betegsége természetéről, annak súlyossági stádiumáról. Nem minden betegség, és azok nem minden altípusa reagál egyformán az rTMS kezelésre. Ahhoz, hogy reális elvárásokkal tudjon a költséges kezelés elé nézni, fel kell mérni a hatékonysággal kapcsolatos adatokat a betegségére vonatkozóan.

Amennyiben mégsem kíván részt venni, vagy ellenjavallt az rTMS kezelés, úgy az EEG, és a szakorvosi vizsgálat külön kerül elszámolásra az árlistánk alapján. Amennyiben az rTMS kezelés szóba jön, úgy a csomagárban benne foglaltatnak a fenti vizsgálatok árai.

Kezelési fázis

Amennyiben az előkészítés, és a szakorvosi vizsgálat során úgy ítéljük, hogy az rTMS kezelés elvégezhető, akkor sor kerül az első ülésre.

Bizonyos betegségekben a kezelés megkezdése előtt szükséges lehet a választott protokollnak megfelelő agyi ingerlési hely meghatározása. Ez történhet neuronavigációs módszerrel. Ebben az esetben szükséges egy megfelelő protokoll szerint készített MRI vizsgálatot lemezen, vagy pen-drive-on elhoznia, amit mi betöltünk a navigációs rendszerünkbe. Ennek alapján a tekercs mozgását a későbbiekben közvetlenül az agytekervényekhez viszonyított helyzetük alapján tudjuk követni.

A pozíciót az anatómiai hely mellett az ún. mozgató kéreghez képest is megítéljük. Ennek a pontos helyét apró mágneses impulzusokkal ellenőrizzük a kiváltott izomválasz alapján.

Az ingerlés pontos lokalizációját a fejbőrön be is jelöljük egy bőrbarát jelölő segítségével.

Maga az rTMS kezelés apró mágneses impulzusok leadását jelenti, ami az ismétlődésnek megfelelően, kattogó hang kíséretében kerül leadásra. A beteg ekkor apró, fájdalmatlan, de nem kellemes ütéseket érez a fejbőrén, valamint az inger közelében elhelyezkedő arcizmok összehúzódhatnak. Ez utóbbi nem áll kapcsolatban a későbbi hatékonysággal.

A kezelési ülések jellemzően 20 perctől 1 óra időtartamúak lehetnek. A beteg mindeközben az asszisztenssel beszélgethet, de lehetőség van TV, vagy filmnézésre, esetleg más hangalapú tartalmak befogadására. Telefonálás kihangosítóval elvileg lehetséges, de a telefon nem kerülhet 1m-nél közelebb a mágneses ingerlőhöz, és head-set sem alkalmazható.