);

Körömgomba-lézer

A körömgomba (onychomycosis) egy általánosan elterjedt, de nehezen gyógyítható, a körömlemezt érintő gombás fertőzés.
Hajlamosít rá a túl szoros, illetve nem jól szellőző cipő viselése, műszálas zokni, körömsérülések, a végtagok rossz vérellátása, a cukorbetegség és egyéb anyagcserezavarok, legyengült immunrendszer és az elhízás.
Tünete: sárgás(barna) vagy fehér színű, megvastagodott köröm.
Diagnózisa orvosi vizsgálat alapján, kérdéses esetben körömkaparék vizsgálattal történik.
A körömgomba nem múlik el magától!
Terápiájának mihamarabbi megkezdése javasolt, mert kezelés nélkül előbb-utóbb a többi köröm, vagy a körömágy fertőzése várható. Az amorolphin tartalmú körömlakkok önmagukban korlátozott hatással bírnak, mert nem tudnak elég mélyre hatolni, kiegészítő kezelésként azonban szükséges használatuk. A szájon át szedhető gomba elleni készítmények hatása biztosabb, azonban az esetlegesen fellépő májkárosító mellékhatásuk miatt megfontolva alkalmazhatók.
A lézer terápia (1064 mm Nd:YAG lézer) biztonságos alternatívát nyújt, szisztémás mellékhatások nélkül. Minimál-invazív módon, a célszövet direkt hőhatásával szabadítja meg a körmöt a gombás fertőzéstől. 3-4 hetente történő alkalmazásával az újonnan megjelenő köröm már ép, de ennél a kezelési modalitásnál is meg kell várni, hogy lenőjön az érintett rész.
Hogyan kell elképzelni a lézeres terápiát?- A köröm megtisztítása és a körömfelület reszelése/csiszolása után az orvos a lézersugarak elleni védőszemüveget ad a páciensre. A lézerfejjel akörmöt megfelelő távolságból végigpásztázza, villogó fény és csattogó hang kíséretében. Fájdalommentes, legfeljebb helyenként kellemetlen érzés. A kezelés csak pár percet vesz igénybe.
Ha csak néhány gombafonal marad is a körömlemez alatt, kiújul a körömgomba, emiatt a prevencióra is nagy hangsúlyt kell fektetni. A zoknikat, cipőket fertőtleníteni kell.
Sokan kérdezték tőlünk, mit lehet kezdeni a köröm gombás elváltozásaival, ezért megmutatjuk egyik páciensünk kiindulási, és 4 lézeres kezelés utáni állapotát. Szépen látszik, ahogy az egészséges köröm felváltja a fertőzött részt.