);

Lézeres szemölcs és fibróma eltávolítás

📌Mi a lézerkezelés?- A lézerfény speciális tulajdonsága, hogy képes nagy energiát kis felületen továbbítani, így a megcélzott szövet sejtjeibe hatolva azt elvaporizálja, azaz a sejtek víztartalmát gőzzé változtatva tünteti el a nemkívánatos szövetpluszt. A lézersebészet során az eltávolítani kívánt részek pontosabb célzása válik lehetővé, a környezet megkímélése miatt a sebgyógyulás gyorsabb, végeredmény esztétikusabb, a műtét vértelenül, fertőzésveszély nélkül elvégezhető. A teljes gyógyulási idő a seb nagyságától függően 4-20 nap.

Milyen bőrelváltozások lézeres eltávolítása ajánlott?

📌fibróma- A fibróma a bőrfelszínről előemelkedő, jóindulatú, általában bőrszínű vagy barnás kötőszöveti sejtburjánzás, általában a hajlatokban előforduló bőrnövedék. Gyakori elváltozás, nem veszélyes, inkább esztétikai problémát jelent, azonban mechanikai sérülés esetén enyhe fájdalommal járó gyulladása léphet fel. Lézerkezeléssel pillanatok alatt eltávolítható, és nyom nélkül gyógyul, bár későbbi kiújuhat.

📌szeborreás keratózis- gyakori, kidomborodó, világosabb-sötétebb barnás színű, viaszos vagy érdes felszínű bőrnövedék. Nem fertőző, és nem daganatos. Az elváltozások viszkethetnek, lemorzsolódhatnak, ruhába beakadhatnak, de főleg esztétikailag lehetnek zavarók. Volkmann kanállal, lézerterápiával, vagy  sebészi kimetszéssel távolíthatók el.

📌 tenyéri-talpi szemölcsök–  A szemölcs az egyik legelterjedtebb fertőző bőrbetegség, megjelenése már gyerekkorban is gyakori és nehezen irtható ki. Közvetlen testi kontaktussal és (uszoda)víz útján terjed. A tenyéri és talpi szemölcsöt a HPV (humán papillóma vírus) több, mit 100 típusa képes indukálni. Bár a méhnyakrákot okozó több HPV típus ellen kifejlesztettek már védőoltást, a szemölcsök ellen nincs még vakcina.

A cyroterápia, vagyis a fagyasztás számít a legnépszerűbb lokális ellátási formának, de a kiújulási arány magas. A citosztatikumot vagy hámlasztó hatású savat tartalmazó helyi ecsetelők napi alkalmazása pedig hosszadalmas, több hétig-hónapig tart és sok kellemetlenséggel jár.

A tenyéri és talpi szemölcs terápiájában a legújabb és leghatásosabb módszernek a CO2 lézer bizonyult: randomizált klinikai vizsgálatban történt összehasonlítás szerint a betegek többségénél 1 lézeres kezelés elég volt a gyógyuláshoz, míg a fagyasztással kezelt szemölcsök eltüntetéséhez átlagosan 3 kezelésre volt szükség.